Hoe weet ik of mijn telefoon simlock vrij is?

Hoe weet ik of ik simlockvrije telefoon heb

Om een sim only te bestellen of een simkaart van een andere provider te gebruiken moet je telefoon simlockvrij zijn. Een simlock kan de functionaliteit van je telefoon beperken, waardoor je alleen verbinding kunt maken met het netwerk van de specifieke provider waarbij je de telefoon hebt verkregen. Het controleren van de simlockstatus van je telefoon kan je helpen om te bepalen of je vrij bent om een simkaart van een andere provider te gebruiken.

Wat is een simlock?

Een simlock is een softwarematige beperking die door fabrikanten of providers op mobiele telefoons wordt geplaatst om ervoor te zorgen dat de telefoon alleen kan worden gebruikt met specifieke netwerken of providers. Dit betekent dat als jouw telefoon een simlock heeft, je alleen in staat bent om gebruik te maken van de diensten van de provider waarmee de telefoon oorspronkelijk werd geleverd.

Deze beperking wordt meestal toegepast bij het verkopen van toestellen die worden voorgefinancierd, waarbij de kosten van de aanschaf van de telefoon worden gecompenseerd door langdurige contracten met specifieke providers. Hierdoor kunnen providers klanten aan zich binden en ervoor zorgen dat ze gedurende langere tijd hun diensten afnemen.

Optie 1: Hoe je met een (prepaid) simkaart van andere provider simlock checkt

De meest eenvoudige en tevens ook betrouwbare manier om te zien of je telefoon simlock vrij is of niet, is door het plaatsen van een simkaart van een andere provider. Kun je gewoon bellen met die simkaart, dan heeft je telefoon geen simlock. Je kunt hiervoor een prepaid simkaart gebruiken of een sim lenen van een vriend of familielid.

Stap 1: Schakel eerst je telefoon uit

Stap 2: Haal of het klepje van de achterkant of open de simkaart lade aan de zijkant van je telefoon.

Stap 3: Verwijder de simkaart en doe de simkaart van de andere provider erin.

Stap 4: Zet de telefoon weer aan.

Simkaart zonder simlock plaatsen

Hoe weet ik of de andere simkaart werkt?

Heb je toestel weer aan gezet dan kun je een paar dingen controleren.

Nadat je de pincode hebt ingevoerd en het toestel hebt ontgrendeld kan het zijn dat je een foutmelding krijgt zoals:

 • Simkaart is niet geldig;
 • Simkaart ongeldig;
 • Netwerkcode;
 • Neem contact op met je provider;
 • Blokkeringscode.

Krijg je zo’n soort melding en kun je niet bij je contacten en lukt het ook niet om te bellen? Dan heeft je telefoon een simlock.

Optie 2: Check simlock op basis van IMEI-nummer

Een andere waarmee je kunt checken of je telefoon simlock vrij is op basis van het IMEI nummer van je telefoon.
Volg deze stappen:

 1. ‘Bel’ naar *#06#. Vervolgens zie je het IMEI-nummer van je telefoon.
 2. Schrijf dit nummer ergens op.
 3. Ga naar imei.info en voer hier het IMEI-nummer in.
 4. Klik dan op de knop “CHECK” en krijg gratis meer informatie.
 5. Zoek tussen de informatie naar het gedeelte over de simlock.
 6. Nu zie je of er wel of niet een simlock op jouw toestel zit.
simlock unlock verwijderen

Hoe kun je een simlock verwijderen?

Er zijn verschillende methoden om een simlock van jouw telefoon te verwijderen. Een van de meest voorkomende methoden is door contact op te nemen met jouw huidige provider en hen te vragen de simlock te verwijderen. Dit kan echter kosten met zich meebrengen en soms moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het hebben van een actief contract gedurende een bepaalde periode.

Een andere methode is door gebruik te maken van speciale software of hardwaretools die beschikbaar zijn op de markt. Deze tools kunnen worden gebruikt om de simlock op jouw telefoon handmatig te verwijderen, maar dit vereist vaak technische kennis en kan riskant zijn als je niet weet wat je doet.

Hoe kan ik mijn telefoon simlock vrij maken?

Om de telefoon simlockvrij te maken heb je toestemming nodig van jouw provider. Met behulp van het IMEI nummer kun je wanneer het mag van de provider je toestel unlocken. Het IMEI nummer kun je opvragen door te bellen naar *#06# en vervolgens zie je het nummer.

In de meeste gevallen zul je contact moeten opnemen met de klantenservice van je provider.

Conclusie

Weten of je telefoon een simlock heeft is van groot belang. Het hebben van een simlock kan beperkingen opleggen aan het gebruik van jouw telefoon en je beperken tot slechts één provider. Door te weten hoe je kunt controleren of jouw telefoon een simlock heeft en hoe je deze kunt verwijderen, kun je de volledige controle over jouw mobiel hebben. Zo kun je dus een nieuwe sim only nemen bij een andere provider. Overweeg bij het kopen van een nieuwe telefoon om te kiezen voor een simlock-vrij toestel, zodat je vrijelijk kunt wisselen tussen providers en optimaal gebruik kunt maken van de mogelijkheden die mobiele technologie biedt.

Uitgelichte sim only deals

€ 11 € 5.50 per maand

250 MIN
14 GB
Zonder aansluitkosten

€ 10 € 8 per maand

5000
MB/MIN/SMS
Zonder aansluitkosten

€ 10 € 6 per maand

Onbeperkt bellen
10 GB
Zonder aansluitkosten

Delen op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven