Roaming, oftewel dataroaming, is de sleutel tot verbinding met lokale mobiele netwerken in het buitenland, waardoor jouw smartphone naadloos blijft functioneren. Maar wat houdt roaming precies in? En wanneer is het slim om het aan of uit te zetten? Hier ontrafelen we de mysteries van dataroaming, zodat je volledig geïnformeerd bent voordat je de grens over gaat.

Dataroaming Uitgelegd

Roaming, ook bekend als dataroaming, impliceert het gebruik van mobiel internet op een netwerk buiten jouw thuisland. Wanneer je naar het buitenland reist en je mobiele internet inschakelt, schakelt jouw telefoon automatisch over naar het lokale netwerk van dat land.

Roaming faciliteert een verbinding tussen jouw telefoon en jouw Nederlandse provider via het buitenlandse netwerk. Dit betekent dat je tijdens jouw buitenlandse avonturen kunt blijven bellen, sms’en, appen en internetten – een waardevolle dienst die reizen aangenamer maakt.

Roaming in het Buitenland: EU-Regelgeving en Voordelen

Een van de meest opmerkelijke voordelen van roaming, vooral binnen de EU sinds 2017, is de gratis beschikbaarheid ervan. Dit betekent dat je binnen de EU kunt bellen, sms’en en internetten binnen de grenzen van jouw bundel, zonder extra kosten.

Internet in het buitenland, zolang je binnen de EU blijft, brengt geen extra kosten met zich mee, tenzij je buiten je bundel gaat. Voor vakanties buiten Europa kunnen per provider verschillende tarieven voor dataroaming gelden.

Uitzonderingen en Regels voor Roaming in de EU

In de meeste Europese landen (EU) gelden de tarieven van jouw huidige abonnement voor roaming. Toch zijn er enkele uitzonderingen, zoals bepaalde niet-EU-landen (Zwitserland, Andorra, Monaco, en zelfs Turkije), die onder de EU-regels vallen.

Internet in het Buitenland: Fair Use Policy voor Onbeperkte Bundels

Indien je een onbeperkte internetbundel hebt, kunnen de regels voor internet in het buitenland verschillen. De Fair Use Policy bepaalt hoeveel data je kunt downloaden voordat de verbinding door de provider wordt vertraagd.

Elke provider hanteert eigen regels over het gebruik van internet in het buitenland, dus lees voor jouw vakantie de voorwaarden van jouw contract door om eventuele beperkingen te begrijpen.

Roaming aan of uit

Het aan- of uitzetten van roaming op jouw smartphone biedt controle over jouw dataverbruik. Hiermee voorkom je onbedoelde overschrijding van jouw databundel, wat gepaard kan gaan met hoge kosten.

Wanneer je dataroaming uitschakelt, kun je geen gebruik maken van lokale 3G, 4G, of 5G-netwerken. Alleen met een wifi-verbinding kun je dan internetten. Als je overal toegang wilt hebben tot internet, is het raadzaam roaming aan te laten staan.

Roaming Uitzetten

Het uitzetten van roaming in landen waar jouw bundel niet geldig is, kan extra (hoge) kosten voorkomen. Het proces is niet ingewikkeld, maar varieert per besturingssysteem:

  • Android: Ga naar instellingen > kies ‘mobiele netwerken’ > kies ‘gegevensroaming’ > vink ‘dataroaming’ uit.
  • Windows: Ga naar instellingen > kies ‘opties voor gegevensroaming’ > kies ‘dataroaming uitzetten’.
  • iOS: Ga naar instellingen > kies ‘algemeen’ > kies ‘netwerk’ > kies ‘dataroaming’ > kies ‘uitzetten’.

Waarschuwing voor Roaming op Zee

Overweeg je een cruise? Wees voorzichtig, want roaming op zee kan duur uitpakken. Binnen de EU betaal je geen extra kosten voor roaming, tenzij je telefoon verbinding maakt via het satellietnetwerk op internationale wateren. In dat geval kunnen de kosten voor data snel oplopen, variërend van € 7 tot € 20 per MB. Wees voorzichtig met streamen en internetten in deze situaties.

Uitgelichte sim only deals

€ 10 per maand

Onbeperkt bellen
15 GB
Zonder aansluitkosten

€ 8 per maand

5000
MB/MIN/SMS
Zonder aansluitkosten

€ 10 € 6 per maand

Onbeperkt bellen
10 GB
Zonder aansluitkosten

Delen op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven